Pohjois-Pohjanmaalla kulttuurihyvinvointia kehitetään verkostoyhteistyön voimin. POPkulta -verkostoon ovat tervetulleita kaikki kulttuurin ja taiteen hyvinvointivaikutuksista ja niiden edistämisestä kiinnostuneet tahot. Toiminta tapahtuu matalan kynnyksen periaatteella ja sen perusajatuksia ovat monialaisuus, avoimuus ja yhteistyö. Järjestämme yhteisiä verkostotapaamisia noin neljä kertaa vuodessa.
POPkulta -verkoston toiminnan tavoitteena on :
- Edistää pohjoispohjalaisten kulttuuristen oikeuksia toteutumista niin, että taide ja kulttuuri on osana hyvää elämää sen jokaisessa vaiheessa.
- Nostaa taide ja kulttuuri suunnitelmalliseksi osaksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä sosiaali- ja terveyspalveluita.
- Löytää toiminnan organisointiin ja toteuttamiseen uudenlaisia ratkaisuja, yhteistyömuotoja ja rahoittamismalleja.
- Toimia niin, että taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset, kehittämistyö ja hyvät käytänteet tunnetaan ja tunnustetaan.
POPkulta verkosto on osa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen teemaverkosto ja hyvinvoinnin yhteistyöryhmän jäsen. Pohteella kehittämistyötä tehdään monitoimijaisesti laajassa yhteistyössä. Toimintaa ohjaa ihmislähtöinen hyvinvointikäsite. Verkostona tuemme Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen toimintojen kehittämistä, sekä yhdyspintojen, palveluiden ja palvelupolkujen rakentamista kulttuurihyvinvoinnin näkökulmasta.
POPkulta verkosto on yksi valtakunnallisen Taikusydän kulttuurihyvinvoinnin yhteyspisteen alueverkostoista.
Ajankohtaista
- Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelma 2024-2025 on hyväksytty aluevaltuustossa. Suunnitelma sisältää myös erillisen kulttuurihyvinvoinnin suunnitelman liitteenä 8. Tutustu suunnitelmaan Pohteen verkkosivuilla.
- POPkulta verkoston uutiskirje on 4/2023 on julkaistu. Lataa se itsellesi Mailchimp palvelusta ja tilaa myös suoraan sähköpostiisi.
- 7.11.2024 Taide vaikuttaa – Kulttuurihyvinvoinnin yhdyspinnat ja yhteistyö seminaarin etäkatsomo ja työpaja Pohjois-Pohjanmaan liiton tiloissa klo 9-15. Jos et ole matkustamassa seminaariin Tampereelle, POPkulta tarjoaa nyt mahdollisuuden osallistua siihen yhteisen etäkatsomon kautta. Samalla voimme keskustella oman alueemme näkökulmasta kulttuurihyvinvointiin liittyvän yhteistyön ja toiminnan kehittämisestä ja laatia oman yhdyspintakartan. Myös seminaarin työpaja onnistuu, sillä Taike toimittaa siihen materiaalit. Seminaarin ohjelma löytyy Taiken sivuilta. Ilmoittaudu etäkatsomoon viimeistään 1.11. tällä webropol lomakkeella https://link.webropolsurveys.com/S/14B76AE93440BD81
- 27.11. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi Vaalassa teemalla Toivo ja luottamus mielen hyvinvoinnin kivijalkana. Taiteen ja kulttuurin näkökulmaa aiheeseen tuo Eveliina Lafghani, Taiteen Sulattamo ry. Eveliina toimii myös Mielenterveyden keskusliiton liittohallituksen puheenjohtajana. Tutustu koko ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi 2024 – Pohjois-Pohjanmaan liitto Oulusta järjestetään yhteiskuljetus.
- 10.12. klo 13:30-16 verkostotapaaminen Teams yhteydellä. Tapaamisessa ajankohtaiskatsaukset kulttuurihyvinvointiin ja sen kehittämiseen, sekä mukana olevien jäsenten oman toimintaan liittyen. Verkostolle on lähtenyt kalenterikutsu. Jos et sellaista ole saanut ja haluat mukaan, ole yhteydessä Auli Suorsaan (yhteystiedot sivun alaosassa).
- Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointikertomuksen laatiminen on alkanut. Ensimmäisessä vaiheessa kerätään asukkaiden omia näkemyksiä hyvinvoinnistaan Minun arkeni elämäni kyselyllä. Mukana on kysymyksiä myös kulttuurin liittyen! Kyselyyn voivat vastata kaikki yli 18 vuotiaat pohjoispohjalaiset ihmiset 31.10.2024 asti. Kyselylomake ohjeineen löytyy Pohteen hyvinvointialueen verkkosivuilta Millaista arki ja elämä Pohjois-Pohjanmaalla on? Vastaa kyselyyn, vaikuta tulevaisuuteen ja osallistu arvontaan – Pohde
Lue ja tilaa POPkulta uutiskirje (Mailchimp)
Kulttuurihyvinvoinnin materiaalia Pohjois-Pohjanmaalta
- Hyvinvointialue Pohde: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointisuunnitelma 2024-2025 ja kulttuurihyvinvointisuunnitelma (liite 8).
- Pohjois-Pohjanmaan liitto: Kulttuurihyvinvoinnin tukipaketti Pohjois-Pohjanmaan kunnille (pdf).
- Pohjois-Pohjanmaan liitto: Kulttuuri osaksi kuntien hyvinvointityötä / video (Youtube Pohjois-Pohjanmaan liitto).
- Pohjois-Pohjanmaan liitto: Pohjois-Pohjanmaan kulttuurin kehittämisohjelma 2030 (pdf).
- Hyvinvointialue Pohde: Hyvinvoinnin edistämisen sivusto – Hyvinvointikertomus liitteineen (2023) – Hyvinvointikertomuksen mittarit (2023)
- Lähde! Taiteesta osallisuutta hankkeen julkaisu: Tutustu ja lataa käyttöön Lähde! manuaali (pdf).
- Oulun kaupunki: Oulun kulttuurihyvinvointisuunnitelma 2021-2026 (pdf).
- 8.9.2022 Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde) ja Kulttuurikenno hanke: Kulttuurista vaikuttavuutta hyvinvointiin ja terveyteen – seminaari. Pääpuhujat olivat neurotieteilijä, tanssija Hanna Poikonen ja tutkija, musiikkiterapeutti Taru-Anneli Koivisto. Lue lisää Pohjois-Pohjanmaan uutissivustolta.
Materiaalia muualta
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Hyvinvointia ja terveyttä edistävä kulttuuritoiminta kunnissa 2023 (tiivistelmä TEAviisari pdf)
- Cupore: Kohti kulttuurihyvinvointialueita 2023 (pdf)
- MDI: Selvitys kulttuurihyvinvointipalvelujen toimintamalleista kunnissa ja hyvinvointialueilla 2022 (pdf)
- STM: Elintapaohjauksen tarkistuslista 2022 (stm.fi)
- THL: Tarinat osallisuuden edistämisessä (thl.fi)
- THL: Luovat menetelmät osallisuuden edistämisessä (thl.fi)
- Taikusydän: Tutustu, opi ja innostu kulttuurihyvinvoinnista. Löydä uusi näkökulma työhösi. Suorita kulttuurihyvinvoinnin lyhytkoulutus verkossa! (taikusydan.turkuamk.fi)
- Taikusydän: Mitä kulttuurihyvinvointi on soteuudistuksessa -videoluento (youtube.fi).
- Taikusydän: Lue Taide nuorten tulevaisuustaitojen tukena tietokortti 1/20 (pdf).
- Taiteen edistämiskeskus: Tutustu ja lataa itsellesi Kulttuurihyvinvoinnin käsikirja (taike.fi)
- WHO: Tutustu ja lataa itsellesi What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being raportti (who.int)
- Anita Jensen: Tutustu ja lataa itsellesi opas kulttuurihyvinvointitoiminnan arviointiin (pdf)
- Arts Equal –hankkeen toimenpidesuositukset ladattavaksi (sites.uniarts.fi)
- Sitra: Näkökulmia taiteen ja kulttuurin tutkituista vaikutuksista (sitra.fi)
- Baring Foundation: Love in a Cold Climate / Creative ageing in Finland (pdf).
Tutustu myös näihin
- TaikuSydän Kulttuurihyvinvoinnin yhteyspiste verkkosivut
- Taiteen edistämiskeskus: Kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijapalvelut (taike.fi)
- Kulttuurihyvinvointipooli: Valtakunnallisista kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijaelin (kulttuurihyvinvointipooli.fi)
Kaipaatko lisätietoa? Haluatko mukaan verkostoon?
Ota yhteyttä: Auli Suorsa (p. 050-386 8443 etunimi.sukunimi@pohjois-pohjanmaa.fi)