Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Blogi

05.02.2021

Tapahtumat – hätätilasta uuteen nousuun?

Vuosi sitten tapahtumien ympäristöhankkeen infotilaisuudessa vitsailin sivulauseessa, että ympäristöystävällisintä olisi jättää festivaalit järjestämättä. Tapahtumajärjestäjät olivat kuulemassa, miten Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke voi auttaa tapahtumia keventämään ympäristökuormaansa aikana, jolloin ilmaston lämpeneminen nähdään tulevaisuuden suurimpana uhkana.

Eipä aikaakaan, kun näkymätön virus kiilasi kaikkien kuviteltavissa olevien kriisien ohi ja porukoissa viihtyminen alkoi näyttäytyä jopa hengenvaarallisena. Tapahtuma-alan tekijöiltä, ääniteknikoista esiintyviin taiteilijoihin, loppuivat työt kuin seinään. Loppukesästä Oulun korkeudella kyettiin erityisjärjestelyin ja käsidesin voimalla järjestämään vain pienempiä tapahtumia. Massatapahtumat peruttiin kaikkialla maailmassa.   

Vakavaksi vetää tutkimus, joka kertoo kulttuurin ja luovien alojen kärsineen Euroopassa toiseksi eniten koronapandemian vuoksi. Esittävien taiteiden liikevaihto on supistunut vuodessa 90 % eli lähes lentoliikenteen verran.

Toimiala ei suinkaan ollut kituva, päinvastoin. Tapahtuma-alan tunnusluvut olivat Suomessakin kaksinkertaistuneet vajaassa 10 vuodessa: toissa vuonna 3200 toimijan yhteenlaskettu liikevaihto oli 2,35 miljardia euroa, ja alalla työskenteli 200 000 henkilöä. Tämä käy ilmi koronavuonna tapahtumaelinkeinon edunvalvojaksi perustetun Tapahtumateollisuus ry:n selvityksestä.

Jotain hyvääkin siis. Tapahtuma-ala on vihdoin järjestäytynyt ja pitää meteliä merkityksestään. Nyt vaaditaan jämeriä tukitoimia ja strategiaa, jonka avulla tapahtumien järjestäminen turvallisesti on mahdollista – ilman niitä tekijät kaikkoavat muihin töihin ja alan jälleenrakennus kompuroi. Tapahtumateollisuus on myös käynnistänyt valtakunnallisen vaikuttavuustutkimukseen tähtäävän hankkeen, jossa Oulukin on mukana.  

Tapahtumien Hubi -hankkeen vuonna 2019 teettämässä selvityksessä todettiin kulttuurifestivaalien tuottavan taloudelle välittöminä ja välillisinä vaikutuksina yli 20 miljoonaa euroa vuodessa myös Pohjois-Pohjanmaalla. Ja luovuuden tukeminen kannattaa: julkisen sektorin festivaaleihin sijoittama euro tuottaa lähes seitsemän euron arvonlisäyksen aluetalouteen, mikä on iso luku eurooppalaisessakin vertailussa.

Lisäksi meillä on tutkittu kulttuurimainetta positiivisin tuloksin. Taloustutkimuksen keväällä 2020 tekemän kyselyn mukaan kolme neljästä suomalaisesta suhtautuu kulttuuriin ja taiteeseen myönteisesti, myös pohjoispohjalaiset. Kahdeksan kymmenestä näkee kulttuurin hyvinvointia edistävänä asiana. Yli seitsemän kymmenestä kokee, että kulttuuri on tärkeää kaupunkien maineelle ja elinkeinoelämälle. Yhtä moni kokee, että kulttuuri on yhteisöllinen, ihmisten välistä ymmärrystä lisäävä asia. Kuusi kymmenestä suomalaisesta on ylpeä suomalaisen kulttuurin tasosta ja kokee, että kulttuuri luo heille juhlan hetkiä. Kielteisesti suhtautuvia on vain kolme prosenttia.

Kasvualustaa kulttuuri- ja tapahtuma-alan nousuun on olemassa ja Euroopan kulttuuripääkaupungiksi halajavan Oulun kannattaa uskoa asiaansa. Pandemiasta parhaiten selviävät Suomen kaltaiset harvaan asutut maat, joissa elää kuuliainen kansa. Moniin muihin verrattuna Suomi on hoitanut koronakriisiä hyvin ja näyttäytyy kansainvälisesti hyvin toimivana yhteiskuntana. Hollywoodin sijaan elokuvankin voi kuvata turvallisesti Tampereella. Ehkä hyvällä maineella voi houkutella paitsi tapahtumamatkailijoita myös rokotettuja ja eristyksissä olleita artisteja, jotka eivät vielä muualle uskalla mennä.

Aluksi järjestämiskelpoisia lienevät pienet festivaalit ja tapahtumat, joissa pystytään levittäytymään kentälle tai katsomoon. Uuteen normaaliin kuuluu terveysturvallisuus, joka nousee ympäristövastuullisuuden rinnalle ja ohikin. Hajautetut katsomot, turvavälit, maskipakko. Tapahtumaan tulijalta voitaisiin mitata kuume tai ottaa pikatesti, tai sisään pääsisi vain rokotustodistuksella – näitäkin on ehdotettu.

Vaikka pahimmat pelottelijat kutsuvat pandemiaa vain treeniksi matkalla kohti pahenevia ilmastonmuutoksesta johtuvia katastrofeja, niin toinen puoli ihmiskuntaa toistelee toiveikkaana, että tästäkin selvitään yhdessä. Toivottavasti myös opitaan, yhdessä.  

Kaipuu kulttuuririentoihin kuuluu jo. Lipunmyyjien iloksi moni tapahtumalipun ostaneista haluaa käyttää lippunsa sitten, kun tapahtuma järjestetään. Kolmasosa jättää pyytämättä rahojaan takaisin peruutuksista. Kulttuuritarjonnan säilymisestä ollaan huolissaan ja yleisö odottaa kuin tulisilla hiilillä pääsevänsä taas tapahtumiin. Nyt pidetään peukkua rokotteelle ja kevätauringolle.

Taina Ronkainen, Oulun kaupunki

Kirjoittaja on Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hankkeen projektipäällikkö https://futurevents.oulu.com/

Blogi on osa Pohjois-Pohjanmaan kulttuuriohjelman valmisteluprosessia.

Asiasanat:

korona, kulttuuri, tapahtumat

Aiheeseen liittyvät artikkelit

18.06.2024
Kulttuuripankki laajenee Pohjois-Pohjanmaalle

Vuoden 2023 alussa lanseeratun Pirkanmaan kulttuuripankki -verkkopalvelun jatkokehittämiseen ja laajentamiseen on myönnetty 300 000 euron avustus opetus- ja kulttuuriministeriön Kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuesta. Avustuksen myötä palvelua laajennetaan Pirkanmaan lisäksi kahdeksan muun maakunnan käyttöön. Mukana on myös Pohjois-Pohjanmaa. Alueella käytännön työtä tekevät yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Oulun kaupunki. Pirkanmaan kulttuuripankki on Tampereen kaupungin ylläpitämä maksuton verkkopalvelu, joka kokoaa yhteen kulttuurin ja taiteen tekijät sekä heidän tilattavat palvelunsa. Verkkopalvelun tavoitteena on lisätä taiteilijoiden työllistymistä, näkyvyyttä ja verkostoitumista sekä kulttuurin saatavuutta ja monipuolista käyttöä. Tällä hetkellä palvelusta löytyy 500 kulttuurin ja taiteen tekijää ja yli 400 tilattavaa kulttuuri- ja taidepalvelua. Käyttäjien kokemukset palvelusta ovat olleet positiivisia. Kulttuuripankki löytyy osoitteesta kulttuuripankki.fi. "Pohjois-Pohjanmaalle on jo pitkään toivottu helppokäyttöistä verkkoalustaa, josta eri toimijat voivat hankkia kulttuuri- ja taidealan palveluja omiin tarpeisiinsa. Kulttuuripankki vastaa juuri tähän toiveeseen", kertoo kulttuurin erityisasiantuntija Auli Suorsa Pohjois-Pohjanmaan liitosta. Avustus myönnettiin Tampereen kaupungille. Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Espoon kaupunki, joka on vetovastuussa Uudenmaan alueesta yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Uudenmaan liiton kanssa, Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen liitto, Lappeenrannan kaupunki ja Etelä-Karjalan liitto, Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon liitto, Pohjanmaan liitto, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Joensuun kaupunki, Mikkelin kaupunki ja Etelä-Savon maakuntaliitto sekä Oulun kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan liitto. Lisätietoja: Kulttuuripankki.fi verkkosivusto Tampereen kaupungin verkkosivujen uutinen Kulttuuripankin laajentamisesta. Pohjois-Pohjanmaan liitto: Auli Suorsa, erityisasiantuntija kulttuuri p. 050-386 8443, auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi Tampereen kaupunki: Anna Szalay, kehittämispäällikkö p. 044 481 1774, anna.szalay@tampere.fi Kuvassa Raahen puhallinorkesteri Pekanpäivillä. Kuva Leena Törmälä.

16.05.2024
Maakuntien liittojen kannanotto Kulttuuripoliittisen selonteon valmisteluun

Maakuntien elinvoima kasvaa kulttuurista ja luovista aloista Manner-Suomen maakuntien liittojen yhteiskokous pidettiin Turussa 14.5.2024. Suomen 18 maakuntaliittoa antoivat yhteisen kannanoton Kulttuuripoliittisen selonteon valmisteluun. Pääministeri Orpon hallituksen käynnistämän Kulttuuripoliittisen selonteon valmistelun tarkoituksena on tuottaa kunnianhimoinen tulevaisuuskuva, joka mahdollistaa Suomen taide- ja kulttuuripolitiikan pitkäjänteisen kehittämisen. Selonteossa esitetään tulevaisuuskuvan lisäksi toimet, joilla tavoitteisiin päästään. Maakuntien liittojen kannanotossa muistutetaan, että kulttuuritoiminnan tavoitteena on tukea ihmisten mahdollisuuksia luovaan ilmaisuun ja toimintaan sekä kulttuurin ja taiteen tekemiseen ja kokemiseen, edistää kaikkien väestöryhmien yhdenvertaisia mahdollisuuksia ja osallistumista kulttuuriin, taiteeseen ja sivistykseen, vahvistaa väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä osallisuutta ja yhteisöllisyyttä ja luoda edellytyksiä elinvoiman kehittymiselle.  Tässä työssä kaikki maakunnat haluavat olla mukana. Maakuntien liitojen kannanoton kärkiä ovat seuraavat asiat: Taide ja kulttuuri on työtä ja elinkeino. Luovan alan ammattilaisten monipuolinen työnkuva tulee tunnustaa ja huomioida työelämässä ja yhteiskunnan järjestelmissä. Vapaan sivistystyön, taiteen perusopetuksen ja kulttuurikasvatuksen edellytykset tulee varmistaa positiivisen tulevaisuuskehityksen toteutumiseksi. Taidetta ja kulttuuria tulee tukea tasapuolisesti koko Suomen alueella. Kuntien mahdollisuus tuottaa kulttuuripalveluita laadukkaasti myös pienissä kunnissa ja maaseutualueilla vaatii valtiolta pitkäjänteistä suunnitelmallisuutta ja taloudellista tukea.   Tutustu Manner-Suomen maakuntien liittojen kannanottoon kokonaisuudessaan (pdf).   Lisätiedot: Maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen +358 40 140 8995, jyrki.kaiponen@keski-pohjanmaa.fi Maakuntajohtaja Jussi Rämet+358 40 586 3877,   jussi.ramet@pohjois-pohjanmaa.fi

26.04.2024
Kulttuurikenno hankkeen taidepilottien tulokset nyt kehittämistarinan muodossa

Millainen on oma luontosuhteeni? Mitä kotiseutu minulle merkitsee? Miten tunteita voi käsitellä ja ilmaista taiteen keinoin? Miten taide voi lisätä  kuntalaisten osallisuutta?  Voisiko taide olla osa meidän kaikkien arkielämää? Mitä on taide? Voiko kuka vaan tehdä taidetta?  Voisiko taiteen keinoin tehdä kehittämistyötä? Esimerkiksi näitä kysymyksiä mietittiin ja niihin vastauksia etsittiin juuri päättyneessä Kulttuurikenno -hankkeessa ja sen taidepiloteissa. Vuoden 2023 aikana Pohjois-Pohjanmaalla toteutettiin kuusi kuntien kehittämistarpeisiin vastaavaa taidepilottia. Niissä oli kaikkiaan 97 taidepajaa, ja niiden tuotoksena syntyi 29 taideosta ja tapahtumaa. Pilotteja toteuttamassa oli 17 taiteilijaa ja mukana osallistumassa lähes 3000 kuntalaista. Kustakin pilotista tehtiin myös videoita. Kaikki tämän mittavan työn tulokset on nyt koottu kehittämistarinaksi tarinakartan avulla. Löydät sen täältä: Taiteen rohkeaa tekemistä ja kokemista Pohjois-Pohjanmaalla (arcgis.com) Ota mukava asento, klikkaan itsesi kartalle ja lähde tutustumaan Pohjois-Pohjanmaanhan uudella tavalla! Kehittämistarinasta voit lukea vaikka Pyhännällä Osiensa Summa taideteoksen julkistamistilaisuudessa Katja Koskela pitämän hienon puheen, josta tässä pieni näyte: " Pienelle paikkakunnalle taiteella on iso merkitys. Siihen voi osallistua kaikenikäiset. Tähänkään mosaiikkityöhön ei ollut ikärajaa, vaan kaikki olivat tervetulleita sitä tekemään. Pistin heti merkille sen, miten tällainen yhteinen projekti yhdisti meitä kuntalaisia." Kulttuurikenno hankeen muut tulokset ja loppuraportin löydät Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilta: Kulttuurikenno -hanke - Pohjois-Pohjanmaan liitto Kiitämme kaikkia hankkeessa mukana olleita kuntien kulttuurivastaavia, taitelijoita, muita yhteistyökumppaneita ja pilotteihin osallistuneita kuntalaisia.   Osiensa summa taidepilotissa tehtiin taidepajoissa kuntalaisten valitsemista aiheista seinämosaiikkiteoksia. Tässä on valmistumassa mustikkateos Vihannin nuorisotilaan Raahessa. Taidepilotista vastasivat taiteilijat Jenny Grönholm ja Jass Kaselaan. Kuva Auli Suorsa.   Pohjois-Pohjanmaan liitto toteutti 2022- 2/2024 aikana Kulttuurikenno, yhteistyötä ja vaikuttavuutta ​kulttuuripalveluihin –hankkeella kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain mukaista alueellista kehittämistehtävää. Hanketta rahoitti Opetus- ja kulttuuriministeriö. Lisätietoja hankkeesta: Kulttuurikenno hankkeen sosiaalisen median kanavat Facebook ja Instagram Erityisasiantuntija, kulttuuri ja hankkeen projektipäällikkö Auli Suorsa, puh 050-3868443 s-posti: etunimi.sukunimi@pohjois-pohjanmaa.fi  

23.01.2024
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kulttuuritoimintaa vahvistetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Kainuun liitolle 160 000 euron erityisavustuksen Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kuntien kulttuuritoiminnan kehittämiseen. Hanke toteutetaan vuosien 2024–2025 aikana tiiviissä yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan liiton kanssa. KAIPO – Kulttuurin vahvistuvat verkostot Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla -hankkeen avulla luodaan vaikuttavuutta Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien ja niiden kuntien kulttuuritoimintaan. Naapurimaakunnilla on jo nyt jonkin verran taide- ja kulttuurialan yhteistyötä, mikä antaa hyvän pohjan hankkeen toteuttamiselle, sekä entistä laaja-alaisemman yhteistyön ja osaamisen kehittämiselle. Hankkeen toiminnan myötä maakuntien, kuntien ja kulttuuritoimijoiden välinen yhteistyö tiivistyy ja edellytykset resurssien tehokkaammalle käytölle vahvistuvat. Kulttuuripalveluihin syntyy uusia toimintamalleja ja sisältöjä, ja kuntien kulttuurivastaavat saavat työhönsä lisää tukea. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnat ovat mukana Oulu 2026 kulttuuripääkaupunkivuodessa. Hankkeessa luodaan edellytyksiä myös sen laadukkaiden sisältöjen toteuttamiseen. Hankkeen yhteiskehittämisen myötä tavoitteena on entistä vahvemmat kulttuurikunnat ja -maakunnat. Hankkeen toimenpiteissä keskeistä on yhteiskehittäminen jota tehdään kumppanuuspöytämallilla. Teemat valikoidaan kuntien omien tarpeiden pohjalta. Kumppanuuspöytiin kutsutaan kuntien edustajien lisäksi kulloinkin käsittelyssä olevaan teemaan liittyviä keskeisiä kulttuurialan toimijoita. Hankkeen ensimmäisenä toimena onkin kartoittaa kehittämistarpeita kyselyn avulla. Sen tuloksista kuullaan 12.2.2024 järjestettävässä kick off tilaisuudessa. KAIPO-hankkeen toteuttamisesta vastaa Kainuun liitto. Hankkeen etenemistä voi seurata sen omilta verkkosivuilta:  https://kainuunliitto.fi/yhteistyo/hankkeet/kaipo/  Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksilla kuntien kulttuuritoimintaan edistetään kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain (166/2019) tavoitteiden ja tehtävien toteuttamista. Nyt toteutettava kahden maakunnan alueelle ulottuva hanke pohjaa työlle, jota Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on tehty aiemmissa maakuntien omissa kehittämistehtävissä vuosina 2022–2023. Lisätietoja: Kainuun liitto, projektikoordinaattori Joni Kinnunen, puh. 044 797 4254 tai joni.kinnunen@kainuunliitto.fi Pohjois-Pohjanmaan liitto, kulttuurin erityisasiantuntija Auli Suorsa, puh. 050-386 8443 tai auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi Alueiden aiemmat kehittämistehtävät: Kulttuuri-Kainuu https://kainuunliitto.fi/yhteistyo/hankkeet/kulttuuri-kainuu/ Pohjois-Pohjanmaan Kulttuurikenno https://www.pohjois-pohjanmaa.fi/kehittaminen/kulttuuri/kulttuurikenno-hanke/ [caption id="attachment_42678" align="alignleft" width="523"] Kuva: Kainuun liiton verkkosivut[/caption]