07.06.2024
Naton DIANA-ohjelma luo Oulun alueen yrityksille mahdollisuuksia puolustusteollisuudessa
Suomi on ollut reilun vuoden Naton jäsen. Jäsenyys on vaatinut muutosta ajattelussamme. Oman maan puolustamisen lisäksi olemme nyt liittokunnan jäsen. Meidän velvollisuutemme on huolehtia, että Naton tarpeiden yhteensovittamisen ohella Nato-kumppanimme ymmärtävät meidän erityispiirteemme ja tarpeemme.
Naton jäsenenä Suomi on liittynyt mukaan Naton tutkimus- ja innovaatioaloitteisiin. Erityisen merkittävä Oululle oli Naton DIANA-ohjelman päätös.
DIANA on lyhenne sanoista Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic. DIANA toteuttaa Naton innovaatiopolitiikka, mikä pohjaa uusiin murroksellisiin teknologioihin. Suomessa DIANA-ohjelman rakenne on kansallinen yrityskiihdyttämö ja kaksi testikeskusta, 6G Testikeskus Oulun yliopiston koordinoimana, ja toinen VTT:n avaruus- ja kvanttiteknologian testikeskus. Toimipaikkoina DIANA:lla ovat Oulun ja Espoon lisäksi Sodankylä.
Suurvaltakilpailussa murrokselliset teknologiat ovat elintärkeitä kilpailuedun säilyttämiseksi yhteisen puolustuksen ja turvallisuuden alalla. Alalla on oltava käytössään viimeinen tieto uusimmista teknologioista. Usein tämä tieto löytyy nykyään pienistä startup -yrityksistä.
Aikaisemmin monet murrokselliset teknologiat kehitettiin puolustuskäyttöön, josta ne levisivät siviilikäyttöön. Kuuluisa esimerkki puolustushallinnon rahoituksella tehdyistä innovaatioista on Yhdysvaltain ARPANET, josta kehittyi internet. Tänä päivänä tilanne on kääntynyt osittain toisinpäin. Teknologia kehittyy kovaa vauhtia ja yritysvetoisesti.
Kaikki yrittäjät eivät välttämättä koe puolustusteollisuutta alaksi, jolle ensi sijassa halutaan suuntautua. DIANA-ohjelman idea on etsiä ja löytää sellaisia siviilipuolen sovelluksia, joita voitaisiin hyödyntää myös puolustusalalla.
DIANA:ssa haetaan erityisesti innovatiivisia ratkaisuja, jossa on kriittinen kaksikäyttömahdollisuus. Sovellusta voidaan siis käyttää siviili- ja sotilaspuolella. Puolustusalalla on paljon salassa pidettävää tietoa. DIANA:n tavoite on lähtökohtaisesti olla sellaisen tiedon ohjelma, jossa tieto ei ole salassa pidettävää. Jos siviiliteknologinen sovellus on hyödynnettävissä puolustusalalla, asian luonne muuttuu.
DIANA:n yrityskiihdyttämössä syntyvät yritysten teolliset ja tekijänoikeudet (IPR) jäävät yrityksille. Idea on tuoda yhteen erilaisia ihmisiä fyysisesti, jolloin ymmärretään paremmin erilaiset ongelmat riippuen mistä näkökulmasta asiaa katsotaan.
DIANA-ohjelman koko testikeskusverkosto on yritysten käytössä. Tavoite on, että yritys ymmärtää puolustussektorin markkinoiden luonteen. DIANA on osa Naton toimintaa, jolloin se tarjoaa pääsyn Naton ja liittokunnan maiden markkinoille.
DIANA-ohjelmaan pääsee mukaan yrityksille suunnatun haasteohjelman kautta. DIANA-ohjelmaan valittava yritys saa kuuden kuukauden intensiivisen koulutus- ja mentorointipaketin puolustusmarkkinoille pääsyä varten. Yrityskehitysohjelma tukee teknologian kehittämistä ja demonstrointia liiketoiminnan kiihdyttämiseksi puolustusalalle. Mentorointia tarjotaan erilaisilta asiantuntijoilta niin teollisuudesta, rahoituksesta, tutkimussektorilta, loppukäyttäjiltä kuin valtionvallalta.
Yrityskehitysohjelmaan haetaan mukaan vuotuisen kohta avautuvan haastekampanjan avulla. Haasteet ovat ohjelman teemoja. Viime vuonna haasteita oli kolme ja tänä vuonna niitä on viisi. Hakemuslomake haastekampanjaan osallistumiseksi on yksinkertainen, minkä takia oman idean selkeään esittämiseen kannattaa panostaa.
Haastekampanjan ensimmäisessä vaiheessa yritys saa 100 000 euroa. Toiseen vaiheeseen valitaan supistettu joukko yrityksiä ja rahoitusta annetaan 300 000 euroa. Viimeistään tässä vaiheessa asiaa käydään läpi myös potentiaalisten investorien kanssa. DIANA tarjoaa luotettavan investoijaverkoston, johon Suomesta kuuluu Teollisuussijoitus TESI.
DIANA:n viime vuoden teemat olivat energiaturvallisuus, tiedon turvallinen jakaminen ja havainnointi- ja valvontajärjestelmät. Ilmastonmuutoksen ja digitaalisuuden aiheuttamat turvallisuusuhat koskevat yhtä lailla siviili- kuin sotilassovelluksia.
Energiaverkkojen kehittäminen on tästä hyvä esimerkki. Ilmastonmuutos ja vihreään energiaan siirtyminen vaikuttavat Naton ja EU:n jäsenvaltioiden sotilasliikenneinfrastruktuurin ja -valmiuksien häiriönsietokykyyn ja energiaturvallisuuteen.
Suomen yrityskiihdyttämö ja testiverkosto on täydessä valmiudessa tammikuussa 2025, jolloin se osallistuu täysipainoisesti tänä vuonna valittavien DIANA-ohjelman yritysten tukemiseen.
DIANA tarjoaa yrityksille mahdollisuuden parantaa liiketoimintamahdollisuuksiaan verkostoitumalla Naton transatlanttisessa ekosysteemissä. Se vahvistaa myös kansallista teknologista ja teollista osaamista ja on paikka yhteensovittaa ja omaksua Naton TKI-filosofia.
Hanna Honkamäkilä toimii kansainvälisten asioiden päällikkönä Pohjois-Pohjanmaan liitossa.
Hannu Nikurautio on tutkimusjohtaja Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen tutkimuskeskuksessa.
Alkuperäinen artikkeli julkaistiin sanomalehti Kalevassa 2.6.2024.
Asiasanat:
maakuntaohjelma