Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Pohjois-Pohjanmaan liitto

Kokousasiakirjat

Pohjois-Pohjanmaan liiton esityslistat ja pöytäkirjat.

Maakuntapäivät

Pohjois-Pohjanmaan Maakuntapäivät 4.-5.11.2024 Oulun teatterilla.

Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027

Pohjois-Pohjanmaan liiton ohjelmakauden 2021-2027 kahdeksas EAKR hakukierros on avautunut 1.9.2024.

 

Ilmoitustaulu

20. syyskuuta 2024
Kuulutus: Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan ehdotus nähtäville

Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaava on edennyt ehdotusvaiheen julkiseen kuulemiseen. Ehdotuksen aineisto on maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 65 §) ja maankäyttö- ja rakennusasetuksen (MRA 12 §) mukaisesti nähtävillä 23.9.–24.10.2024. Kaavaehdotus taustaselvityksineen on tutustuttavissa Pohjois-Pohjanmaan liiton kotisivulla osoitteessa www.pohjois-pohjanmaa.fi/ilmastomaakuntakaava ja liiton toimistolla (Poratie 5 A, Oulu). Kaavaehdotusta esitellään verkkotilaisuudessa to 3.10. klo 17–18.30. Linkki tilaisuuteen löytyy täältä ja esittely tallennetaan. Lisäksi järjestetään…

Ajankohtaista

2. lokakuuta 2024
Valokuvanäyttely Oulujoen vesistön uitosta esillä 30.9. – 30.10. tällä kertaa Kajaanissa

Keksin käyttöä Hartaanselän erottelussa Oulussa 1947 kuvaaja: Mauno Mannelin Vuosi sitten Oulussa esillä olleeseen ” Puun matka latvavesiltä maailmalle – Mauno Mannelinin valokuvia Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaalta” -näyttelyyn voi nyt tutustua Kajaanin pääkirjastossa.  Teollisuuskuvaaja Mauno Mannelin kuvasi puun korjuuta ja uittoa Oulujoen vesistön alueella 1940-luvun lopulta lähtien muun muassa Oulujoen Uittoyhdistyksen tilauksesta. Näyttelykuvat kertovat omalta osaltaan siitä, millaisissa olosuhteissa puuta hakattiin, kuljetettiin, lajiteltiin, niputettiin ja lastattiin laivoihin. Mukana on kuvia myös puunjalostustehtaista ja satamista. Uransa alkuvaiheessa 1930-luvulla Mauno Mannelin kuvasi teollisuutta ja kauppaa Suomalaisen Työn Liiton lehteen. 1950-luvulla hän erikoistui metsän, metsätyön, uiton ja metsäteollisuuden kuvaamiseen. Kuvauksen kohteiksi valikoituivat usein tekniset parannukset tai uudet laitteet, mikä näkyy näyttelyssä. Oulujoen vesistössä puuta uitettiin reilut 100 vuotta: senaatti vahvisti vesistöalueen lauttaussäännön 1879 ja uitto Oulujoella päättyi vuonna 1982 ja Ontojoella 1984. Merkittäviä uitetun raakapuun käyttäjiä olivat aluksi vuonna 1907 perustettu Kajaanin Puutavara Osakeyhtiön saha ja paperikone sekä 1912 perustetun Ab Ulea Oy:n omistukseen siirtyneet Korkeasaaren, Pateniemen, Varjakan ja Toppilan höyrysahat. Myöhemmin suuria raakapuun käyttäjiä olivat vuonna 1936 perustetulle Oulu Osakeyhtiölle siirtynyt Pateniemen saha, 1937 valmistuneet Nuottasaaren tehtaat, 1940-54 toiminut Pateniemen puutalotehdas ja 1950-luvulla ostetut Osakeyhtiö Puuseppä Oy ja Hyrynsalmen saha. Oulujoen vesistöalueelta puita uitettiin myös Osakeyhtiö Toppilan sulfiittiselluloosatehtaalle ja puuhiomoon, Rauma-Repola Oy:n Martinniemen tehtaille ja A. Santaholma Osakeyhtiön sahalaitoksille Kalajoelle, Raaheen ja Haukiputaalle. Uitto-olosuhteita parantaviin töihin – uittopatojen rakentamiseen, väylien perkaus- ja oikaisutöihin sekä kiinteiden uittolaitteiden rakentamiseen – kiinnitettiin vielä 1920- ja 30-luvulla verraten vähän huomiota. Vasta 1930-luvun lopulla ja erityisesti toisen maailmansodan jälkeen todettiin, että väylien kunnostaminen oli hyvä keino hillitä uiton palkkakustannuksia. Uittopadot olivat aluksi tilapäisluontoisia pukkipatoja, mutta vähitellen ryhdyttiin rakentamaan myös näitä kestävämpiä jatkuvaan käyttöön tarkoitettuja hirsiarkkupatoja. Vuonna 1935 yhteisuittoväylillä oli ainoastaan puolenkymmentä pysyväisluontoista patoa. Vuonna 1960 Oulujoen Uittoyhdistyksen väylillä oli käyttökelpoisia uittopatoja kaikkiaan yli 40, joista betonipatoja on 16 kpl. Näyttelyssä on mukana kuva Kuusamossa sijainneesta uittopadosta. Ennen toista maailmansotaa uittoa edistävät perkaustyöt olivat vähäisiä.…

Pojois-Pohjanmaa | Council of Oulu region
20. syyskuuta 2024
Tiina Hanhikorpi Raahesta Euroopan neuvoston kunta- ja aluehallintokongressin (CLRAE) jäseneksi

Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen ja maakuntavaltuuston jäsen sekä Raahen kaupunginvaltuutettu ja tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Tiina Hanhikorpi (ps.) on valittu Euroopan neuvoston kunta- ja aluehallintokongressin (CLRAE) jäseneksi toimikauden 2021–2026 jäljellä olevaksi ajaksi. Hanhikorpi edustaa Suomea kuntakamarissa ja monitorointikomiteassa. Valtiovarainministeriö nimeää jäsenet kunta- ja aluehallintokongressiin sen toimikaudeksi. Nimitys vahvistettiin Euroopan neuvoston kunta- ja aluehallintokongressin puheenjohtajiston kokouksessa 12.9.2024. Kongressin seuraava täysistunto pidetään 15.-17.10.2024 Strasbourgissa Ranskassa.

Pojois-Pohjanmaa | Council of Oulu region
19. syyskuuta 2024
Työllisyysalueiden toimintaympäristöt TE2024-hankkeen päätösseminaarin keskiössä 16.10. – 17.10.2024 Kuusamossa

Pohjois-Pohjanmaan liiton hallinnoima TE2024 -hanke on tukenut Pohjois-Pohjanmaan alueen kuntia valmistautumisessa työllisyyspalveluiden siirtoon. Hankkeen asiantuntijapalveluhankinnoilla on tehty lähtötilanneselvityksiä kuntien työllisyydenhoidon niin euromääräisistä resurssoinneista kuin työllisyyspalveluita tekevien henkilöstöjen osalta. Lisäksi on selvitetty uudistuksen vaikutuksia kuntatalouteen, kuntien riskienhallintaan ja tuettu kuntia työllisyyspalveluiden palvelumuotoilussa. Hankkeen päättyessä tämän vuoden lopussa Pohjois-Pohjanmaan liiton TE2024 -hanke järjestää päätösseminaarin Kuusamotalossa 16. –17.10.2024. Kutsutilaisuus on suunnattu Pohjois-Pohjanmaan kuntien johtohenkilöille sekä uusia työllisyyspalveluita tuottaville organisaatioille ja niiden henkilöstöille. Seminaarin ohjelmassa on muun muassa väestörakenteen muutoksen vaikutukset työllisyysalueiden toimintaan, uudistuksen vaikutukset kuntatalouteen sekä korkeakoulutettujen liikkuvuuden ja työssäkäynnin vaikutus alueiden elinvoimaan. Toisen päivän aikana käydään läpi nuorten yrittäjien odotuksia uusilta työllisyyspalveluilta, hyvinvointialueen roolia yhteistyön edistäjänä ja kumppanina sekä työllisyysalueiden tilannekatsaukset. Lisäksi ELY-keskus ja TE-toimisto esittelevät näkökulmiaan työllisyysalueiden palveluihin. Lopuksi esitellään hankkeen tulokset. Palautteiden perusteella kunnat ovat hyötyneet suuresti TE2024 -hankkeen asiantuntijapalveluhankinnoista. Kommenteissa on todettu muun muassa, että palveluhankinnat ovat osuneet valmistelun ytimeen. Asiantuntijapalvelut ovat kuntien käytössä marraskuun loppuun saakka. – Erityisen ilahduttavaa on se, että hankkeen järjestämissä tilaisuuksissa on ollut yli 1 000 osallistujaa alueen kunnista. Tilaisuudet ovat tarjonneet kaikille erinomaisen mahdollisuuden verkostoitumiseen sekä päästä tuntemaan työllisyyspalveluiden sisältöjä, toteaa hankkeen projektipäällikkö Jouni Korhonen. Pohjois-Pohjanmaan TE2024 -hankkeen toteutusaika on 13.5.2022 – 31.12.2024. Hankkeen kokonaisbudjetti on 500 000 euroa. Kuntien yhteinen rahoitusosuus on noin kymmenen prosenttia kokonaisbudjetista.

Näytä kaikki

Pohjois-Pohjanmaan TE2024 -hanke

Hanke tukee kuntia TE2024-uudistukseen valmistautumisessa. Hankkeen sivulta löytyy kuntakohtaista tietoa sekä palveluiden esittelyjä.

SMART ERA -hanke

SMART Community-led transition for Europe’s Rural Areas. Rahoitus on myönnetty Horisontti Eurooppa -ohjelman Innovation Action osasta.

Lohi Iijokeen -hanke

Hankkeessa edistetään merilohen ja -taimenen palauttamista Iijokeen.

Kokoukset
& tapahtumat

30.lokakuu 2024
Pohjois-Pohjanmaan liikennefoorumi 2024

Tervetuloa Pohjois-Pohjanmaan liikennefoorumiin 2024! Pohjois-Pohjanmaan liikennefoorumi järjestetään Oulun Tullisalissa 30.10.2024 klo 9-12. Foorumin aiheina on valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman päivitys, vihreä siirtymä ja [...]

4.marraskuu 2024 - 5.marraskuu 2024
Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivät

Maakuntapäivät järjestetään 4.-5.11.2024 ja tapahtumapaikkana on Oulun teatteri. Ohjelma julkaistaan lähempänä tapahtumaa.

Näytä kaikki