Pohjois-Pohjanmaan liitto (Lohi Iijokeen 2 -hanke) pyytää tarjoustanne elävien merilohien ja -taimenien ylisiirrosta Iijoella vuonna 2025. Tarjous liitteineen tulee jättää sähköpostitse Pohjois-Pohjanmaan liiton kirjaamoon, kirjaamo@pohjois-pohjanmaa.fi, 7.2.2025 klo 12:00 mennessä. Tarjouspyyntöasiakirja
Pohjois-Savossa Tahkolla 16.-17.1.2025 pidetyn Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien huippukokouksen päätteeksi julkistettiin yhteinen tahdonilmaus. Tahdonilmauksessa Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien liitot toivat julki halunsa tiivistää ja vahvistaa yhteistyötään EU-tasolla. Yhteistyön vahvistuminen näkyy etenkin yhteisessä EU-ennakkovaikuttamisessa ja viestinnässä. Tavoitteena on voimistaa alueen ääntä kotimaassa ja Brysselissä sekä vahvistaa Itä- ja Pohjois-Suomen elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä EU-rahoituksen tuella. Itä- ja Pohjois-Suomen yhteistyötä johtaa vuonna 2025 puheenjohtajamaakuntana toimiva Pohjois-Savon liitto. Neljän pohjoisen maakunnan yhteistyötä johtaa vuonna 2025 Pohjois-Pohjanmaan liitto.
Aluekehittämisen keskustelut maakuntien ja valtioneuvoston välillä käydään maaliskuussa 2025 . Aluekehityksen tilanne- ja kehityskuva, joka valmisteltiin loppuvuonna 2024, toimii lähtökohtana valtion ja maakuntien aluekehittämiskeskusteluille. Maakuntajohtaja esitteli keskiviikkona 15.1.2025 Pohjois-Pohjanmaan tilannekuvan valtioneuvoston edustajille. Teemoina oli väestönkehitys, työttömyys, TKI menot, energiamurros ja saavutettavuus. Tilanne- ja kehityskuva on keskeinen osa maakuntien ja valtioneuvoston välistä vuoropuhelua aluekehittämisessä. Tavoitteena on, että tilanne – ja kehityskuvatyö tuo lisäarvoa kaikille valmisteluun osallistuville osapuolille ja mahdollistaa eri hallinnonalojen toimien alueellisten yhteisvaikutusten tarkastelun. Tilanne- ja kehityskuva perustuu sekä määrälliseen tilastoaineistoon, että laadulliseen asiantuntija-analyyseihin ja se työstettiin yhdessä maakuntaliiton ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen asiantuntijoiden kanssa.
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on perustanut komissioon neljätoista projektiryhmää, joiden tehtävänä on koordinoida ajankohtaisia kysymyksiä ja aloitteita. Projektiryhmien tavoitteena on varmistaa aloitteiden valmistelu ja poliittinen ohjaus niiden suunnittelusta toteuttamiseen. Kunkin ryhmän puheenjohtajana toimii komission jäsen, joka vastaa ryhmän mandaatin toteutuksesta. Projektiryhmät kattavat laajan valikoiman osa-alueita, kuten puhtaan teollisuuden, tekoälyn, ulkoasiat, taloudellisen turvallisuuden, puolustusunionin ja kohtuuhintaisen asumisen. Ryhmät on suunniteltu vastaamaan pitkälti komission kollegion vastuualueita ja heijastamaan von der Leyenin poliittisia suuntaviivoja. Suomalaiskomissaari Henna Virkkunen johtaa tekoälyyn keskittyvää työryhmää. Projektiryhmät on suunniteltu aluksi vuoden kestävälle kaudelle, mutta niiden toimikautta voidaan jatkaa tai perustaa uusia tarpeen mukaan.