Kulttuuriperintöä ovat kaikki menneisyydestä perityt voimavarat. Kulttuuriperintö voi olla aineellista tai aineetonta, paikkaan sidottua tai sitoutumatonta. Kulttuuriperintöön liittyy monien toimijoiden tai ihmisten yhdessä jakama käsitys ja ymmärrys.
Maakunnan kulttuuriperintö on elävää
Aineeton eli elävä kulttuuriperintö on esimerkiksi suullista perinnettä, esittävää taidetta, sosiaalisen elämän käytäntöjä, rituaaleja ja juhlamenoja tai luontoa ja maailmankaikkeutta koskevia tietoja, taitoja ja käytäntöjä. Pohjois-Pohjanmaalta ensimmäiseen elävän perinnön kansalliseen luetteloon pääsi esimerkiksi hailuotolaisen tikkuriröijyn neulominen. Tutustu aiheeseen tarkemmin:
- Elävän perinnön kansallinen luettelo (wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi)
- Aineeton kulttuuriperintö alueittain kartta (wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi)
Kulttuuriympäristöllä tarkoitetaan ihmisen toiminnasta tai ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyttä, erilaisia ja eri-ikäisiä elementtejä käsittävää kokonaisuutta – ihmisten päivittäistä ympäristöä. Osa siitä on suojeltu tai muuten määritelty erityisen arvokkaaksi. Kulttuuriympäristö sisältää myös aineettomia merkityksiä. Pohjois-Pohjanmaan kulttuuriympäristöt – maisemat, rakennusperintö ja arkeologinen perintö – on huomioitu 2. ja 3. vaihemaakuntakaavassa.
- Arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi tehtiin vuosina 2013-15. Tutustu alueisiin Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla.
- Lataa Pohjois‐Pohjanmaan rakennettu kulttuuriympäristö 2015 – päivitysinventoinnin inventointikertomus (pdf).
- Tutustu Pohjois-Pohjanmaan arkeologisiin kohteisiin Museoviraston muinaismuistorekisterissä (kyppi.fi)
- Tutustu Pohjois-Pohjanmaan 2. vaihemaakuntakaavaan
- Tutustu Pohjois-Pohjanmaan 3. vaihemaakuntakaavaan.
Ajankohtaista
- 7.6.2024 Kulttuuriperintö ja kestävä matkailu tilaisuus yhdessä Museoviraston kanssa Ylivieskan kulttuuritalo Akustiikassa. Lue lisää Pohjois-Pohjanmaan liiton tapahtumakalenterista ja ilmoittaudu mukaan.
- VekuVaku Vesivoiman kulttuuriperintöhankkeessa tutkittiin Oulujokivesistön ja Luulaja joen vesivoimarakentamiseen liittyvää kulttuuriperintöä. Lue lisää tuloksista hankkeen sivuilta (VekuVaku.eu.fi).
- Kulttuuriperinnön kehittämiseen liittyviä tavoitteita sisältyy Pohjois-Pohjanmaan kulttuurin kehittämisohjelmaan. Tutustu ohjelmaan tarkemmin sen verkkosivuilta.
Lisätietoja
Maakunta-arkkitehti Kirsti Reskalenko 040 685 4030 (etunimi.sukunimi@pohjois-pohjanmaa.fi)