Pohjois-Pohjanmaan kulttuurifoorumi: Kestävyyttä kulttuurista
Kestävyysvaatimus läpäisee koko yhteiskuntaa, kaikkia sen toimintoja ja toimijoita. Pohjois-Pohjanmaalla noudatamme kaikki ratkaisee periaatetta. Myös kulttuuri ja kulttuurialan toimijat ovat osa ratkaisua. Kulttuuri tarjoaa kestävyyteen monia näkökulmia ja toiminta- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Näitä on linjattu Pohjois-Pohjanmaan kulttuurin kehittämisohjelmassa 2030 ja näihin teemoihin pureudumme myös Pohjois-Pohjanmaan kulttuurifoorumissa. Tervetuloa mukaan kuulemaan asiantuntijapuheenvuoroja, osallistumaan keskusteluun ja syventymään teemoihin työpajoissa.
Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan liitto, sen Kulttuurikenno: Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin -hanke, ja Taiteen edistämiskeskus.
Ohjelma
(Lataa aikataulutettu ohjelma tästä)
Ilmoittautuminen ja aamukahvia Oulun musiikkikeskuksen ravintola Preludissa klo 9:30 alkaen.
Aamupäivän ohjelma klo 10-12
- Tervetuloa kulttuurifoorumiin
Antti Huntus, Taiteen edistämiskeskus ja Auli Suorsa, Pohjois-Pohjanmaan liitto - Kulttuurinen kestävyysmurros yhteisenä tavoitteena
Pauliina Latvala-Harvilahti, Kulttuuriperinnön tutkimuksen dosentti - Elävä perintö ja dynaaminen museo tulevaisuutta tekemässä
Leena Paaskoski, kehittämisjohtaja Suomen Metsämuseo Lusto - Teatteri yhteiskunnallisena keskustelijana ja osallisuuden vahvistajana
Toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen, Oulun teatteri - Hetki taiteelle! Julian Owusu: minimal/maximal/group effort
Omakustanteinen lounas ravintola Preludissa klo 12-13
Iltapäivän ohjelma klo 13-16
- Taiteilija kunnassa – taidetoimintaa yhteisön kanssa rakentaen
Vastaava tuottaja, projektipäällikkö Jetta Huttunen, Iin kunta Kulttuurikauppila - Työpajat, niiden yhteenveto ja keskustelu klo 13:30 – 15:20
- Hetki taiteelle! Spoken word, Julian Owusu: Thoughts for food
- Päätössanat ja kahvitarjoilu
- Kotia kohti klo 16.
Työpajat
- Kaikki ratkaisee: Kulttuuri mukana luomassa hiilineutraalia Pohjois-Pohjanmaata. Järjestäjänä Pohjois-Pohjanmaan liitto, Canemure hanke (Oamk).
- ParasRakas Museo: Kohti Pohjois-Pohjanmaan museon uutta perusnäyttelyä ja tulevaisuutta dynaamisena museona. Järjestäjänä Museo- ja tiedekeskus Luuppi.
- Taidetta kuntiin: Kuntien kulttuuritoiminnan kehittäminen ja yhteistyö. Järjestäjänä Taiteen edistämiskeskus
- Yhteisö ja taitelija – miten luoda sosiaalisesti kestävää taidetuotantoa kunnassa. Järjestäjänä Iin Kulttuurikauppila.
- Kulttuuri-ilmastonmuutos kestävästi. Järjestäjänä Oulu 2026.
Järjestäjät varaavat oikeuden ohjelmamuutoksiin.
Ilmoittautuminen tilaisuuteen on päättynyt.
Paikka
Kulttuurifoorumi järjestetään Oulun musiikkikeskuksessa Tulindbergin salissa (Leevi Madetojan katu 1-3).
Ohje pysäköintiin omalla autolla tuleville:
Oulun Musiikkikeskuksen päärakennuksen pysäköintialueen pysäköintipaikat ovat varattu talon henkilökunnan käyttöön. Musiikkikeskuksen edessä on muutamia kiekollisia asiakaspaikkoja. Musiikkikeskuksen asiakkaille on lisäksi tarjolla 40 maksutonta autopaikkaa vain noin 200 metrin päässä Musiikkikeskuksen pääovelta. Pysäköintialue sijaitsee Taka-Lyötyssä Caritas-talon vieressä ja sinne on selkeät opasteet. (Osoite Kapellimestarinkatu 8). Tästä avautuu opaskartta Musiikkikeskuksen asiakkaiden maksuttomalle pysäköintialueelle.
Viestintä
Sosiaalisen median viestinnässä asiatunnisteena on #PPkulttuurifoorumi.
Seuraa tapahtumaa muun muassa Kulttuurikenno Instagram tililtä.
Mediatiedote on julkaistu 22.3.2023.
Lisätietoja
Pohjois-Pohjanmaan liitto: Erityisasiantuntija Auli Suorsa p. 050-386 8443 auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi
Taiteen edistämiskeskus: Erityisasiantuntija Antti Huntus p. 0295 330 810 antti.huntus@taike.fi
Kulttuurifoorumissa mukana ovat:
Dosentti Pauliina Latvala-Harvilahti tarkastelee tutkimuksissaan kulttuurista kestävyysmurrosta tulevaisuustoimijuuden, paikallisuuden, yksilöiden ja yhteisöjen näkökulmasta, erityisesti kulttuuriperinnön ja taiteen osalta. Latvala-Harvilahti työskentelee tällä hetkellä Itä-Suomen yliopistoon sijoittuvassa Suotrendi-tutkimushankkeessa sekä kuuluu Helsingissä Tieteen ja toivon talon tutkijayhteisöön (Puistokatu 4).
Leena Paaskoski (FT) on Helsingin ja Turun yliopistojen kansatieteen dosentti. Hän toimii tällä hetkellä Suomen Metsämuseo Luston kehittämisjohtajana ja Jyväskylän yliopiston museologian työelämäprofessorina. Paaskoski on pitkän linjan museoammattilainen ja alan kehittäjä. Viime vuosina hän on ollut aktiivisesti luomassa dynaamisen museon konseptia yhteistyössä tulevaisuudentutkijoiden ja metsäbiotalouden ennakoinnin tutkijoiden kanssa. Vuonna 2022 julkaistu konsepti tarjoaa museoille tavan vahvistaa yhteiskunnallista vaikuttavuuttaan ennen kaikkea ekologisen jälleenrakennuksen ja kestävyysmurroksen vauhdittamisessa.
Anu-Maarit Moilanen (TaM, KTM) on Oulun teatterin toimitusjohtaja. Hän on yhdessä työparinsa taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallion kanssa kehittänyt teatterin toimintaa kohti tasa-arvoisempaa ja helposti lähestyttävämpää taideorganisaatiota. Moilasen sydäntä lähellä ovat erityisesti yleisötyön ja myynnin sekä markkinoinnin kehittäminen. Teatterin slogan ”Rohkeasti uusiutuva kaikkien teatteri” on konkretisoitunut muun muassa uusien yleisötyön konseptien, taiteellisten sisältöjen kehittämisen ja moninaisuuden vahvistamisen kautta.
Jetta Huttunen (FT) on oululainen kulttuurituottaja ja kulttuurintutkija. Hän työskentelee Iissä vastaavana tuottajana Taidekeskus KulttuuriKauppilassa sekä projektipäällikkönä Kripa-hankkeessa ja Northern AiR –residenssiverkostossa. Iin kunta tunnetaan taidepitäjänä ja kunnianhimoisena ympäristö- ja ilmastokuntana. Työssään KulttuuriKauppilassa Huttunen on toteuttamassa kansainvälisiä taidetuotantoja, kuten Art Ii Biennaalia, ja kehittämässä kulttuurihyvinvointia ja residenssitoimintaa. Huttunen on väitellyt osallistumisesta mediakulttuurissa otsikolla Omaehtoinen elokuvatuotanto kulttuurituotantona ja osallistumisen muotona mediakulttuurissa.
Julian Owusu on oululainen tanssija ja tanssinopettaja. Hänen lajinsa on hiphop eli street dance. Tanssin lisäksi hän tekee myös graffiteja, toimii dj:nä, esittää räppiä ja ilmaisee itseään kirjallisesti esimerkiksi kirjoittamalla runoja. Hän on opettanut hiphopia mm. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa ja Oulun ammattikorkeakoulussa. Läänintaitelijana ja eri projekteissa hän on tehnyt työtä etenkin nuorten kanssa tarjoten heille mahdollisuuden ilmaista itseään hiphopin kautta. Owusu on myös kirjoittanut erilaisia artikkeleita esimerkiksi hiphop-pedagogiikasta.