Pohjois-Pohjanmaan liitto viettää tänä vuonna 90 v. juhlavuotta ja Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto 70 v. juhlavuotta.
Maakuntaliittojen synnyn taustalla oli itsenäistyneen Suomen herättämä kansallismielisyys, johon kytkeytyi kotiseuturakkaus ja sitä myötä myös maakunta-aate. Pohjois-Pohjanmaan Maakuntaliitto ry. näki suuren innoituksen vallitessa päivänvalon Oulussa tammikuun 5.–6. päivinä pidetyissä perustamisjuhlissa. Perustettu maakuntaliitto otti tehtäväkseen pohjoispohjalaisen maakuntahengen vaalimisen. Vuonna 1969 perustettiin Pohjois-Pohjanmaan Seutukaavaliitto aluesuunnittelun tarpeita varten. Vuonna 1993 maakuntaliitto ja seutukaavaliitto yhdistettiin yhteiseksi Pohjois-Pohjanmaan liitoksi, jossa 1930 luvulla aloitettu työ maakunnan hyväksi on sittemmin jatkunut ja tehtäväkenttä laajentunut.
Oulussa vietettiin kesäyliopiston ensimmäisiä avajaisia heinäkuussa 1951. Kaksiviikkoiset kesäyliopistokurssit oli päätetty järjestää, koska pohjoissuomalaisilla opettajilla oli heikosti jatkokoulutusmahdollisuuksia. Alussa toiminnasta vastasivat Jyväskylän kasvatusopillinen korkeakoulu ja Suomen Kansakoulunopettajain Liitto. Kursseja jatkettiin seuraavina kesinä, ja Pohjois-Pohjanmaan Maakuntaliitto alkoi huolehtia Oulun kesäyliopistosta. Suurena tavoitteena oli saada oma korkeakoulu Ouluun – tämä päämäärä saavutettiin jo 1950-luvulla. Oulu sai ensin opettajakorkeakoulun ja sitten yliopiston. Toiminnan ylläpitäjäksi vaihtui 1960-luvulla arvovaltainen valtuuskunta ja 1970-luvulla kesäyliopistoseura. Kesäyliopiston toiminta vakiintui ja laajeni Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistoksi, jolla on Oulun lisäksi toimipaikat Kuusamossa, Raahessa, Ylivieskassa ja Pyhäjärvellä.
Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto juhlivat pyöreitä korostamalla sivistystä alueella
Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto juhlivat tänä vuonna pyöreitä, kun liitto täyttää 90 vuotta ja kesäyliopisto 70 vuotta.
Yhteistä juhlavuotta vietetään juhlimalla sivistystä, tiedettä ja taidetta monipuolisesti läpi vuoden. Juhlavuoteen kuuluu Pohjois-Pohjanmaan historiaa ja kehitystä kertaava luentosarja, monia huikeita taide-elämyksiä ja useita kilpailuja. ”Kun Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliitto perustettiin, ydinajatuksena oli kohottaa maakuntahenkeä koko maakunnan käsittävällä yhteisöllä. Tuo henki on säilynyt hienosti vuosikymmenet ja tuonut alueelle muun muassa Oulun yliopiston. Nyt on aika juhlia ja muistaa kaikkea sivistystä, jota olemme olleet mukana tukemassa ja mahdollistamassa”, Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtaja Pauli Harju sanoo.
Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto on puolestaan kehittynyt alueellisista tarpeista monipuoliseksi ja koulutustarjonnaltaan ajankohtaiseksi toimijaksi, joka on avointa yliopisto-opetusta ja muuta koulutusta järjestämällä sivistänyt alueen ihmisiä vuosikymmenet. ”Olemme kasvaneet toimijaksi, jonka koulutuksen piirissä on vuosittain tuhansia ihmisiä iästä ja koulutuksesta riippumatta. Järjestämme vuosittain yli 600 kurssia toimipaikoillamme Oulussa, Kuusamossa, Pyhäjärvellä, Raahessa ja Ylivieskassa”, Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston rehtori Irene Myllyä iloitsee. Juhlavuosi huipentuu maakuntapäiviin
Koronapandemiasta johtuen Pohjois-Pohjanmaan liiton ja Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston juhlavuodet painottuvat vuoden jälkipuoliskolle.
Useat tapahtumat, kuten luentosarjat, toteutetaan verkossa. Juhlat huipentuvat marraskuussa Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivillä. Tarkemmasta ohjelmasta ja tapahtumista kerromme lähempänä tilaisuuksien ajankohtia. Pohjois-Pohjanmaan liittoa edeltänyt Pohjois-Pohjanmaan Maakuntaliitto perustettiin vuonna 1931 Oulun Seurahuoneella. Maakuntaliitto ja Pohjois-Pohjanmaan seutukaavaliitto yhdistettiin 1.4.1993 Pohjois-Pohjanmaan liitoksi.
Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto puolestaan aloitti toimintansa Oulun kesäyliopistona, ja muutti nimensä vuonna 1973 Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistoksi, kun toimintaa laajennettiin Ylivieskaan. Vuonna 1974 toiminta laajeni Kuusamoon, 1979 Raaheen ja 1991 Pyhäjärvelle.
Lisätietoja:
Pauli Harju, Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtaja
Puh. 0400 389 152
Irene Myllylä, Pohjois-pohjanmaan kesäyliopiston rehtori
Puh. 044 465 2200