Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

uutiset

15.04.2025
EU:n varat, joita toteutetaan yhteistyössä jäsenmaiden ja alueiden kanssa -kuuleminen on auki

EU:n tämänhetkinen pitkän aikavälin talousarvio eli monivuotinen rahoituskehys on voimassa vuoden 2027 loppuun. Komissio aikoo vuoden 2025 aikana esittää kattavia ehdotuksia vuoden 2027 jälkeiseksi monivuotiseksi rahoituskehykseksi ja seuraavan sukupolven rahoitusohjelmiksi. Kuten puheenjohtaja von der Leyenin poliittisissa suuntaviivoissa ilmoitettiin, komissio pyrkii laatimaan EU:lle kohdennetumman, yksinkertaisemman ja vaikuttavamman talousarvion, jossa otetaan huomioon EU:n strategiset painopisteet. Sen tavoitteena on olla ”investointikomissio”. Tämä kuuleminen kattaa EU:n varat, joita toteutetaan yhteistyössä jäsenmaiden ja alueiden kanssa seuraavilla aloilla: koheesiopolitiikka, yhteinen maatalouspolitiikka, kalastus- ja meripolitiikka, sisäasiat ja Euroopan laajuiset verkot. Aiheet on ryhmitelty valmistelutyön tukemiseksi eikä tämä ryhmittely määrää tulevien ohjelmien rakennetta. Tämä kuuleminen on yksi osa…

14.04.2025
Pohjois-Pohjanmaan liiton yhdeksäs EAKR-hankkeiden hakujakso on päättynyt

Pohjois-Pohjanmaan liiton ohjelmakauden 2021-2027 yhdeksäs EAKR-hankkeiden hakujakso on sulkeutunut 11.4.2025. Hakujakson aikana Pohjois-Pohjanmaan liittoon saapui 51 uutta hakemusta. Hakemuksilla haettiin rahoitusta Pohjois-Pohjanmaan liitolta yhteensä noin 11.293 M€. Ratkaisut myönteiseen jatkokäsittelyyn etenevistä hakemuksista saadaan kesäkuussa 2025. Seuraava haku on suunniteltu avattavan lokakuussa 2025. Hakukierroksen aikataulu ja avattavat erityistavoitteet tarkentuvat syksyllä aikana.

07.04.2025
Itä- ja Pohjois-Suomi yhdessä kohti kestävää Eurooppaa

Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntaliittojen yhteistyössä toteuttama julkaisu “Yhdessä kohti kestävää Eurooppaa” tuo esiin alueen vahvuudet, kehityshaasteet ja EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahoituksen merkityksen alueelle. Julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen alueen kehitykseen ja siihen, miten sen kilpailukykyä on vahvistettu EU rahoituskaudella 2014 -2020 ja suositukset, miten sitä voidaan vahvistaa seuraavalla ohjelmakaudella. Julkaisu osoittaa, että EU-rahoitus on ollut keskeinen aluekehityksen moottori, mutta myös tulevaisuuden haasteisiin tarvitaan pitkäjänteistä tukea. Harva asutus, pitkät etäisyydet ja kylmä ilmasto tuovat alueelle pysyviä rakenteellisia haasteita. Julkaisussa esitellään äskettäin päättyneen edellisen ohjelmakauden (2014–2020) tuloksia eri maakunnista. Tuona aikana Itä- ja Pohjois-Suomessa toteutettiin yli 6 200 kehittämis- ja investointihanketta, joihin…

07.04.2025
Matkailu valopilkku haasteiden keskellä – myös muille toimialoille odotetaan toipumista

Pohjois-Pohjanmaan elinkeinoelämässä vuosi 2024 oli monin osin haastava, mutta erityisesti puutuote- ja huonekaluteollisuudessa sekä ICT-alalla nähtiin positiivista kehitystä loppuvuonna. Matkailuala jatkoi vakaata kasvuaan, kun taas rakentaminen ja energia-ala kamppailivat edelleen vaikeassa tilanteessa. Vuoden 2025 näkymät riippuvat pitkälti talouden yleisestä kehityksestä, mutta vuoden 2024 lopun positiiviset signaalit viittaavat siihen, että ainakin osalla aloista voi olla edellytyksiä käänteeseen parempaan. Liikevaihdot ja henkilöstömäärät kulkevat eri suuntiin   Rakentamisen liikevaihto laski vuositasolla 8,1 prosenttia, mutta heikoin vaihe osui alkuvuoteen (-18,2 % Q1:llä). Vuoden loppua kohti lasku loiveni (-3,3 % Q4:llä), mikä voi antaa toivoa tilanteen vakautumisesta. Henkilöstömäärä väheni koko vuoden ajan (-5,9 %), mutta…

07.04.2025
Interreg Auroran hakukierroksella jätettiin 49 hakemusta

Interreg Aurora -ohjelman hakukierrokset 6. kehityshankkeille ja 4. pienhankkeille päättyi 17.3.2025. Hakemuksia saapui kokonaisuudessaan 49, joista Interreg Auroran puolelle 42 ja saamen puolelle seitsemän. Näistä kehityshankehakemuksia oli 40 ja pienhankehakemuksia yhdeksän. Pohjoispohjalainen päähakija oli mukana seitsemässä kehityshankehakemuksessa, aktiivisimpana Oulun yliopisto, joka oli päähakijana viidessä hakemuksessa. Muita pohjoispohjalaisia päähakijoita olivat Oulun Ammattikorkeakoulu ja Pohjois-Suomen rakennusklusteri ry. Lisäksi Oulun yliopisto oli partnerina kuudessa ja Oulun Ammattikorkeakoulu yhdessä hakemuksessa. Lisätietoja: niko.auer@pohjois-pohjanmaa.fi

31.03.2025
Kestävän kaupunkikehittämisen 6. hakukierros avautuu 15.4.2025

Pohjois-Pohjanmaan liitto avaa yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa valtion ja Oulun kaupungin kanssa solmittua ekosysteemisopimusta toteuttavan EAKR-hankehaun. Oulun ekosysteemisopimuksen sisältö koostuu Oulun Innovaatioallianssin strategisista kohdealoista ja kärkiohjelmista vuosille 2021–2027. Hakukierros on avoinna 15.4. – 12.6.2025. Tällä hakukierroksella on avoinna toimintalinja 1: Innovatiivinen Suomi ja sen erityistavoitteet 1.1: Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen, 1.2: Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi ja 1.3: Pk-yritysten kasvun ja kilpailukyvyn parantaminen sekä toimintalinja 2: Hiilineutraali Suomi ja sen erityistavoitteet 2.1: Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonepäästöjen vähentäminen ja 2.3: Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen. Hankehaussa Kestävän kaupunkikehittämisen EAKR-rahoitusta on jaossa enintään 1.500.000 euroa. EAKR-hakemukset tulee…

29.03.2025
Pohjois-Suomen viestit vietiin EU:n budjettipöytiin

Pohjoisen delegaatiossa Brysselissä olivat (vasemmalta) Outi Rouru, Kari Aalto, Johanna Bluemink, Ari Alatossava, Anna-Sofia Heikkinen, Arto Maaninen, Anne Rännäli-Kontturi, Jussi Rämet, Claes Krüger ja Markus Erkkilä. Kuva Hanna Honkamäkilä. EU:n pitkän aikavälin talousarvion valmistelu vuosille 2028–2034 on käynnissä, ja alueen edunvalvonnan toimijat haluavat varmistaa, että Pohjois-Suomen tarpeet huomioidaan jo valmistelun alkumetreillä. Nykyinen, 1 200 miljardin euron monivuotinen rahoituskehys on voimassa vuoteen 2027 asti. Maakuntajohtaja Jussi Rämet, Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava ja Oulun yliopiston rehtori Arto Maaninen matkustivat kuluvalla viikolla Brysseliin tiiviin vaikuttamiskierroksen merkeissä. Ohjelmassa oli tapaamisia muun muassa Euroopan komission aluekehityksen, sisämarkkina- ja teollisuuspääosaston, suomalaisten europarlamentaarikkojen sekä komissaari Hanna Virkkusen…

19.03.2025
Itä- ja Pohjois-Suomen metsäperiaatteet 2025 – edunajamista yhteisten periaatteiden kautta

tä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston metsätyöryhmän toiminta käynnistettiin talvella 2021–2022 rakentamalla yhteiset metsäperiaatteet EU:n suuntaan. Uudistetut metsäperiaatteet vahvistettiin helmikuussa 2025 ja ne seuraavat kansallisia metsäpolitiikan linjauksia pienin nyanssein. Niissä painotetaan metsäpoliittisen päätäntävallan ja ohjauksen säilyttämistä jäsenvaltiotasolla, sekä alueiden kuulemisen tarvetta päätöksenteossa. Alueilla on arvokasta osaamista ja tietoa metsänhoidosta ja luonnostaan, jota on tärkeää hyödyntää aloitteita laadittaessa. Metsätyöryhmän tavoitteena on jakaa tietoa EU:n metsiin liittyvistä aloitteista Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston puolesta, sekä muodostaa alueiden yhteistä kantaa ja tarjota osaamista metsiin liittyvässä päätöksenteossa. Työryhmä koostuu pääasiassa yhdeksästä jäsenestä, EU-toimiston erityisasiantuntijasta sekä kahdeksan eri alueen maakuntajohtajan nimeämästä edustajasta. Metsätyöryhmän kiertävä puheenjohtajuus on vuonna 2025…

04.03.2025
Regiostars hakukilpailu on aukaistu ja haku on avoinna 20.5.2025 saakka

REGIOSTARS on alue- ja kaupunkipolitiikan pääosaston vuodesta 2008 lähtien järjestämä vuotuinen kilpailu. Siitä on tullut eurooppalainen huippuosaamisen merkki EU:n rahoittamille hankkeille, joissa näkyy aluekehityksen vaikutus ja osallistavuus. Vuonna 2025 hankkeet kilpailevat viidessä sarjassa: 1) KILPAILUKYKYINEN JA ÄLYKÄS EUROOPPA Kilpailukyvyn, innovoinnin ja talouden sietokyvyn edistäminen 2) VIHREÄ EUROOPPA Vihreä siirtymä aluekehityksen mahdollistajana 3) YHTEENLIITETTY EUROOPPA Alueidenvälisen liikkuvuuden ja alueidenvälisten yhteyksien parantaminen 4) SOSIAALINEN JA OSALLISTAVA EUROOPPA Tavoitteena osallistavampi Eurooppa hyödyntämällä alueellisia osaajia 5) LÄHEMPÄNÄ KANSALAISIA OLEVA EUROOPPA Kaikentyyppisten alueiden kestävän kehityksen edistäminen Esittämällä ratkaisuja yhteisiin haasteisiin ja hyödyntämällä suurimpia mahdollisuuksia REGIOSTARS on innostanut alueita toteuttamaan entistä vaikuttavampaa EU:n aluepolitiikkaa. Hakemuksia toivotaan…