Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

18.02.2025

Rahoituskehyksen suuntaviivat ( MFF)

 Komissio julkaisi työohjelman, joka perustuu puheenjohtaja Ursula von der Leyenin esittämiin poliittisiin suuntaviivoihin ja missiokirjeisiin komissaareille. Työohjelma sisältää sekä komission, että parlamentin valmisteluprosessit ja päätösprosessit aikataulutettuna. Lisätietoja aiheesta löydät täältä:

EU-viikkokirje: komission työohjelma, tuleva monivuotinen rahoituskehys

Ilmoittaessaan vuoden 2025 työohjelman komissio kertoi suunnitelmistaan parantaa kilpailukykyä, lisätä turvallisuutta ja vahvistaa talouden häiriönsietokykyä. Työohjelman rinnalla julkaistiin suunnitelma hallinnollisen rasituksen keventämiseksi ja EU:n sääntöjen yksinkertaistamiseksi.

Komissio alleviivaa vuoden 2025 työohjelmassaan painokkaasti yksinkertaistamista ja tehostamista. Tähän vastataan muun muassa ensimmäisellä sarjalla Omnibus-paketteja, joiden tavoitteena on parantaa EU:n lainsäädännön toimivuutta ja tehokkuutta. Termi tarkoittaa, että yhdellä asetuksella voidaan muuttaa montaa asetusta yhtaikaa.

Työohjelma keskittyy useisiin tärkeisiin painopisteisiin, kuten kilpailukyvyn parantamiseen sekä kestävän taloudellisen vaurauden turvaamiseen.

Tähän liittyen komissio äskettäin julkaisi kilpailukykykompassin ensimmäisenä merkittävänä aloitteenaan.

Puolustus- ja turvallisuuspolitiikan osalta komissio aikoo vahvistaa EU:n puolustuskykyä ja parantaa kriisinhallintaa yhteisten investointien ja Naton kanssa tehtävän yhteistyön avulla. Samalla pyritään parantamaan EU:n ennakoivuutta ja häiriönsietokykyä varautumisunionistrategian kautta.

Työohjelma sisältää myös valmistautumista tulevaisuuden haasteisiin, kuten EU:n laajentumispolitiikan tarkastelua.

Lisäksi aloite osaamisunionista ja puhtaan teollisuuden ohjelmasta ovat esimerkkejä komission alkuvuoden työohjelman toimista.

Komission vuoden 2025 työohjelman keskeiset aloitteet

  • Kestävä vauraus ja kilpailukyky: Äskettäin julkistettu kilpailukykykompassi ohjaa kestävää kasvua edistäviä toimia. Vähähiilistämiseen ja kilpailukykyyn tähtäävän yhteisen suunnitelman ytimessä on puhtaan teollisen kehityksen ohjelma, jolla luodaan pohjaa ehdotetun 90 prosentin päästövähennystavoitteen saavuttamiselle vuoteen 2040 mennessä.
  • Puolustus ja turvallisuus: EU panostaa toimiin turvallisuuden takaamiseksi ja rauhan varmistamiseksi ja julkistaa suunnitelmia, joilla rakennetaan vakaata tulevaisuutta Euroopan puolustukselle. Toimiin kuuluvat yhteiset strategiset investoinnit ja yhteistyö Naton kanssa. Lisäksi kriisien ennakointia ja häiriönsietokykyä parannetaan varautumisunionistrategialla. Sitä tuetaan esimerkiksi EU:n varastointistrategialla ja kriittisiä lääkkeitä koskevalla säädöksellä, jotta keskeiset resurssit voidaan turvata.
  • Ihmisten tukeminen ja yhteiskuntiemme ja sosiaalisen mallimme vahvistaminen: Komissio pyrkii uudistamaan sosiaalipolitiikkaa Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria koskevan uuden toimintasuunnitelman avulla ja esittää osaamisunionin toteuttamista.
  • Elämänlaadun turvaaminen: Komissio aikoo esittää maatalous- ja elintarvikevision. Lisäksi eurooppalaisessa vesiresilienssistrategiassa otetaan käyttöön lähteestä mereen -periaate vesivarojen tulokselliseen hallintaan ja pyritään lieventämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia, kuten tulvia ja kuivuutta.
  • Demokratian suojelu ja arvojen vaaliminen: Demokratiakilven kaltaisilla aloitteilla torjutaan esimerkiksi ääriliikkeiden ja disinformaation uhkaa. Komissio aikoo myös parantaa strategioita, joilla torjutaan syrjintää.
  • Globaali Eurooppa: vaikutusvaltaa ja kumppanuuksia: Työskentely Ukrainan vapauden puolesta on edelleen etusijalla, mutta EU on sitoutunut myös oikeudenmukaiseen, kokonaisvaltaiseen ja pysyvään rauhaan Lähi-idässä kahden valtion mallin pohjalta. Välimeren sopimuksessa ja Mustanmeren strategiassa on tarkoitus painottaa alueellista yhteistyötä, taloudellisia investointeja ja turvallisuutta, ja uudella EU:n ja Intian strategisella ohjelmalla kartoitetaan aloja, joilla nähdään yhteisiä strategisia etuja.
  • Tulosten aikaansaaminen yhdessä ja valmistautuminen tulevaisuuteen: Komissio aikoo esittää uuden monivuotisen rahoituskehyksen, jossa keskitytään yksinkertaistamaan mahdollisuuksia EU:n rahoituksen saantiin. Laajentumista edeltävillä politiikan uudelleentarkasteluilla voidaan arvioida tarkemmin laajentumisen seurauksia ja vaikutuksia kaikkeen EU:n politiikkaan.
Tiina Rajala
Kehitysjohtaja
Pohjois-Pohjanmaan liitto
040 685 4033