Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

31.08.2024

Neljän maakuntajohtajan kannaotto: Alueteattereihin kohdistuvat leikkaukset uhkaavat reilusti yli puolen Suomen oikeuksia kotimaiseen kulttuuriin

Alueteatterimaakuntien maakuntajohtajat Lapista, Pohjois-Pohjanmaalta, Kainuusta ja Pohjois-Karjalasta ilmaisevat syvän huolensa valtiovarainministeriön budjettiesitykseen sisältyvistä kulttuurin rahoitusleikkauksista. Maakuntajohtajat pelkäävät, että leikkaukset heikentävät erityisesti alueteatteritoimintaa, jolla huolehditaan pitkien etäisyyksien Suomessa kulttuurin alueellisesti tasapuolisesta saavutettavuudesta.

”Mikäli alueteatteritoiminta supistuu, reilusti yli puolen Suomen alueella jäädään ilman kotimaista ammattiteatteria. Tämä uhkaa kulttuurin perusoikeuksien tasa-arvoista saatavuutta ja keskittää suomalaisen kulttuurin pois Itä- ja Pohjois-Suomen sydänalueilta”, maakuntajohtajat toteavat.

Maakuntajohtajat muistuttavat, että hallitus haluaa erityisohjelmien kautta panostaa sekä itäisen että pohjoisen Suomen elinvoimaan.

”Kulttuuri on korvaamaton osa suuralueemme elinvoimaa ja aluetaloutta. Lisäksi kulttuurin saavutettavuuden merkitys alueen väestön hyvinvoinnille on huomattava. Edellytämme, että maan hallitus harkitsee leikkauksia uudelleen, etteivät Itä- ja Pohjois-Suomen kulttuuripalvelut vaarannut. Emme suostu jäämään kulttuurin kannalta eriarvoiseen asemaan kuin muu Suomi”, maakuntajohtajat vaativat.

Lapin, Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtajat muistuttavat lisäksi, että kaikilla kulttuuriin kohdentuvilla leikkauksilla on vaikutusta paitsi jokaisen kuntalaisen sivistysmahdollisuuksiin ja hyvinvointiin myös erilaisten paikkakuntien vetovoimaan.

Lisätietoja:
Jussi Rämet, Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtaja, puh. 040 586 38 77
Päivi Ekdahl, Lapin vs. maakuntajohtaja, puh. 0400 383 578
Markus Hirvonen, Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja, puh. 050 357 77 39
Riikka Pirkkalainen, Kainuun maakuntajohtaja, puh. 040 539 50 90