05.10.2022
Pohjoinen on uusi musta
Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliiton uusi hallitus aloitti työskentelynsä viime vuoden marraskuun lopussa. Maakuntahallituksen työlista on täyttynyt energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan valmistelusta sekä edunvalvontatyöstä.
Pohjois-Pohjanmaa on keskeisessä roolissa Suomen siirtyessä kohti energiaomavaraisuutta. Tuulivoiman lisääntynyt rakentaminen ja Euroopan ainoa valmis ydinvoimakaava Hanhikivellä tarjoavat ratkaisuja matkalla energiaomavaraiseksi ja yhteiskunnan sähköistämiseksi. Maakuntamme tuottaa tällä hetkellä noin 40 prosenttia koko Suomen tuulivoimasta. Venäjän hyökkäyssodasta aiheutunut nopea energian hintojen nousu on tuonut vauhtia fossiilitaloudesta irtautumiselle. Suunnitelmien mukaan Suomi on sähköomavarainen 2023–2024.
Lisääntyvä energiantuotanto tuo mukanaan uusia teollisuuden haaroja kuten vetytalous, jossa on valtavasti mahdollisuuksia pohjoiselle Suomelle. Uudella maakuntakaavalla mahdollistetaan energiatuotannon lisäys, mutta samalla luodaan pelisääntöjä kuumentuneelle toimialalle. Maakuntahallitus on evästänyt valmistelijoita erityisesti siirtolinjoja koskevissa maanlunastusasioissa. Tahtotilamme on, että energia, joka tuotetaan maakunnassa, käytetään myös täällä. Tuotannon tulee olla sosiaalisesti hyväksyttävää.
Maakuntahallitus on ottanut yhdessä johtavien viranhaltijoiden kanssa kansallisen edunvalvonnan ja EU-vaikuttamisen suurennuslasin alle. Jatkossa maakuntaliitto vahvistaa Oulun vaalipiirin kansanedustajien kanssa tehtävää yhteistyötä. Tarjoamme asiantuntijatukea entistä tiiviimmin vaalipiirin ja maakuntamme kansanedustajille sekä välitämme maakunnan eri toimijoiden viestiä edustajille.
Euroopan unionin osalta maakuntahallituksen jäsenet ovat verkottuneet Perifeeristen merellisten alueiden liiton CPMR ja sen Itämeren komission työhön. CPMR on unionin vaikutusvaltaisimpia edunvalvontaorganisaatioita. Teemme tiivistä tiedonvaihtoa Itä- ja Pohjois-Suomen Brysselin toimiston kanssa ja vahvistamme yhteistyötä europarlamentaarikkojen suuntaan.
CPMR:n ja sen Itämeren komission kautta tehtävällä työ vaikutti suuresti siihen, että Euroopan liikenteen ydinverkkolinjaus saatiin yltämään Pohjois-Suomeen saakka. Linjaus vauhdittaa nyt keskustelua maayhteyden luonnista Ruotsiin ja Norjan puolelle Narvikin satamaan. Sujuva maantie- ja rautatieyhteys vahvistaisi vientiteollisuuden edellytyksiä ja parantaisi huoltovarmuutta satamista elävälle Suomelle. Nyt tulisikin suorittaa uusinta-arviointi tärkeimmistä väylähankkeista. Erilaiset kuljetusreittivaihtoehdot ja toimintojen hajauttaminen vahvistavat koko Suomea.
Merkittävin edunvalvontatehtävä eurooppatasolla on vaikuttaminen metsäpolitiikassa tehtäviin linjauksiin. Suomen ja muiden Euroopan metsäisten maiden tulee olla tarkkana omien metsävarantojen määräysvallasta. Metsät ja metsien käyttö tulee säilyttää kansallisen päätösvallan piirissä. Suomalainen metsätalous on avainasemassa siirtyessämme fossiilitaloudesta biotalouteen ja uusiutuvien raaka-aineiden aikakauteen.
Vahvistamme maakunnan läsnäoloa ja viestiä pääkaupungissa sekä EU-pöydissä.
Jussi Ylitalo, maakuntahallituksen puheenjohtaja
Kirjoitus on julkaisu Forum24-lehdessä 5.10.2022
Asiasanat:
maakuntahallitus