Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

21.10.2024

Skenaariotyössä hahmotetaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia – Kerro, mitkä asiat vaikuttavat tulevaisuuteen Pohjois-Pohjanmaalla

Uudenmaan ja Pohjois-Pohjanmaan liitot ovat aloittaneet yhteisen skenaariotyön, jonka tarkoituksena on hahmottaa maakuntien vaihtoehtoisia tulevaisuuksia vuoteen 2050 asti. Skenaariotyö auttaa varautumaan epävarmoihin tulevaisuuksiin ja vaikuttamaan niihin.

Skenaariotyössä tunnistetaan keskeisiä muutosvoimia ja niiden merkityksiä Uudenmaan ja Pohjois-Pohjanmaan tulevaisuuksille. Työssä rakennetaan erilaisia kehityskulkuja ja huomioidaan megatrendien lisäksi myös niin sanotut heikot signaalit ja epävarmuustekijät.

– Skenaariotyö herkistää ymmärtämään muuttuvaa maailmaa ja hallitsemaan nykyisyyttä, sanoo erityisasiantuntija Rosa Tuomi Uudenmaan liitosta.

Kahden maakunnan yhteinen skenaariotyö on uusi työtapa

Kummassakin isossa, kasvavassa ja kehittyvässä maakunnassa on vahvaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Alueiden yhteiset piirteet ja erot rikastuttavat keskustelua ja mahdollistavat uusia näkökulmia.

– Maakunnat voivat löytää toistensa tulevaisuuksista jotain mitä alueella ei itse nähdä, toteaa tutkimus- ja kehittämispäällikkö Mikko Väisänen Pohjois-Pohjanmaan liitosta.

– Maakuntien yhteistyöllä halusimme yhdistää voimia ja kokeilla uutta tapaa tehdä skenaarioita. Voimme varmasti oppia toisiltamme ja saada uusia ajatuksia tulevaisuustyöhömme, Uudenmaan liiton Tuomi kertoo.

Skenaariotyö tarjoaa syötteitä maakuntaohjelmaan

Työn tulokset tarjoavat syötteitä tulevan maakuntaohjelman pohjaksi. Uutta maakuntaohjelmaa valmistellaan vuoden 2025 aikana. Yhteinen skenaariotyö valmistuu maaliskuussa 2025.

Vastaa kyselyyn ja kerro näkemyksistäsi tulevaisuuteen vaikuttavista tekijöistä

Miten Pohjois-Pohjanmaan ulkoinen toimintaympäristö voi kehittyä vuoteen 2050 mennessä? Mitkä ovat Pohjois-Pohjanmaan tulevaisuuden kannalta keskeisimmät kohtalonkysymykset? Osana skenaariotyötä toteutetaan kysely, jossa halutaan kuulla maakunnan ihmisten näkemyksiä tulevaisuudesta.

Kysely koostuu kysymyksistä, jotka liittyvät Pohjois-Pohjanmaan toimintaympäristön tulevaisuuteen. Kysely on avoin kaikille Pohjois-Pohjanmaan tulevaisuudesta kiinnostuneille.

Vastaa kyselyyn 31.10 mennessä.

Linkki kyselyyn 

Lisätietoja Mikko Väisänen, mikko.vaisanen@pohjois-pohjanmaa.fi, 050 3366524