14.06.2021
Muuttuva työelämä haastaa myös yhdistyksiä kehittymään
Pohjois-Pohjanmaan järjestöneuvottelukunta pureutui kevätkauden viimeisessä kokouksessaan tärkeään teemaan eli yhdistysten tulevaisuuden rooliin työllistäjinä ja työnantajina. Maakunnassa kiperiä kysymyksiä ovat muun muassa osaavan työvoiman turvaaminen eri toimialoilla ja joka puolella maakuntaa, koulutustason ja osaamisen vahvistaminen, työelämän muutospaineisiin vastaaminen ja kaikkien osallistumisen mahdollistaminen. Yhdistyksillä on tässä kaikessa oma tärkeä, jatkossa vielä vahvistuvakin, roolinsa. Yhdistysten painoarvo siis nousee, mutta toisaalta yhteiskunnalliset muutospaineet haastavat yhdistyksiä myös kehittämään toimintaansa.
Palkkatyön osuus ja ammatillinen toiminta ovat yhdistyksissä nousseet huomattavasti etenkin 1990-luvun puolivälin jälkeen. Yhdistysten yhteiskunnallinen asema muuttui niiden saatua uudenlaista roolia julkisen sektorin kumppanina palvelutuotannossa. Jyväskylän yliopistossa työskentelevän yliopistonlehtori Petri Ruuskasen mukaan samansuuntainen kehitys jatkuu ja yhdistysten merkitys työllistäjänä entisestään vahvistuu. Yhdistysten vetovoima työpaikkana on tällä hetkellä hyvä. Niiden yleishyödyllinen luonne ja työn autonomisuus motivoivat työntekijöitä hakeutumaan kolmannelle sektorille. Toisaalta kehittämistarpeitakin työyhteisönä on muun muassa työhyvinvoinnin, työn organisoinnin ja johtamistaitojen osalta. Tutkimusten mukaan yhdistysten on tärkeää lisätä toiminnassaan työn ennakoitavuutta, pohtia työn ja ei-työn välistä rajaa, vähentää tehtäviin liittyvää näkymätöntä työtä ja huomioida palkkatyöntekijöiden ja vapaaehtoisten erilaiset roolit.
”Yhdistyksissä käytännön työelämäongelmien ratkaisemisen taidot ja sosiaalinen osaaminen korostuvat. Tähän tuleekin yhdistyksissä laittaa enemmän painoarvoa. Johtajalla ja johtajuudella on tärkeä rooli.”, totesi Esa Aunola Pohjois-Pohjanmaan kylät ry:stä.
Neuvottelukunnan jäsenten kesken käydyssä keskustelussa rahoituksen pirstaleisuuden todettiin vaikeuttavan yhdistysten toimintaa ja kehittämistä. Vakautta ja pitkäjänteisyyttä kaivataan, mutta niin, että samalla yhdistysten jonkinasteinen oma harkinta rahoituksen kohdentamisessa turvattaisiin. Tämä säilyttäisi järjestötoiminnalle ominaisen autonomisen aseman ja dynaamisen luonteen osana yhteiskuntaa.
Pohjois-Pohjanmaalla työmarkkinoiden isoja haasteita ovat alle 25-vuotiaiden työttömyys ja ikääntyvien pitkäaikaistyöttömyyden kasvu. Heidän auttamisessaan työelämään yhdistyksillä on merkittävä rooli. Ne pystyvät tarjoamaan esimerkiksi työelämän ”kokeilupaikkoja” nuorille, jotka vielä etsivät oikeaa alaa tai tapaa olla työelämässä. Työelämä rakentuu entistä useammin osasista, erilaisista poluista. Niiden yhteen nivomiseen yhdistyksiä todellakin tarvitaan! Jokainen työnantaja, niin myös yhdistys, joutuu miettimään entistä tarkemmin omaa kilpailukykyään työmarkkinoilla. Keskeiseksi tekijäksi tällöin nousee työn ja työpaikan osaamistarpeet, työntekijöiden osaamisidentiteetti, sekä niiden kohtaaminen. ”Työtä ja työpaikkoja tulee kyetä miettiä osaamisen kautta”, sanoi TE-toimiston palvelupäällikkö Pirjo Juntunen. Meneillään olevat työelämäpalveluiden uudistushankkeet, kuten työelämäntori -sivuston rakentaminen, pohjaavat myös tähän samaan ajatteluun, työn osaamisvaatimusten ja työntekijän osaamisen yhteensovittamiseen.
Omassa puheenvuorossaan Pekka Härkönen Raudaskylän Kristillinen Opisto ry:stä korosti viranomaisyhteistyön sujuvuuden parantamista asiakkuuksissa. Pirjo Juntunen vastasi kehitettävää olevan paljon, ja tähän osaltaan ollaan vastaamassa työllisyyden kuntakokeilujen kautta. TE-palveluiden on määrä siirtyä kuntien vastuulle vuoteen 2024 mennessä. Tässä prosessissa asiakkaille kohdentuvien palveluiden ja eri tasoisen, myös yhdistysten kanssa tehtävän, yhteistyön sujuvuus on keskeinen kehitettävä asia.
Uutisen toimitti Auli Suorsa / erityisasiantuntija Pohjois-Pohjanmaan liitto.
Lisätietoja järjestöneuvottelukunnan toiminnasta:
Puheenjohtaja Esko Hassinen / Pohjois-Pohjanmaan liikunta ja Urheilu ry (p. 0400 364 642)
Suunnittelujohtaja Ilpo Tapaninen / Pohjois-Pohjanmaan liitto (p. 050-301 7546)
Järjestöneuvottelukunnan verkkosivut.