Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Kansainvälinen yhteistyö

Kansainvälisen osallistumisen lisääminen on yksi Pohjois-Pohjanmaan liiton strategisista tavoitteista. Elinkeinotoimintaa tukevasta kansainvälisestä toiminnasta on hyötyä, kun yritykset luovat uutta yritystoimintaa, hakevat kasvua, uudistumista, verkostoja, markkinoita ja kansainvälistymistä.

Maakunnan kansainvälistymistoimenpiteet ovat osa liiton toimintaa poikkileikkaavasti. Keskeisimmät kansainvälistymistavoitteet ovat Euroopan Unionin ja Arktisen alueen yhteistyön kehittäminen osana maakunnan lähialueyhteistyötä, eurooppalaisen ulottuvuuden tuominen luontevaksi osaksi maakunnan kehittämistä sekä maakunnan yleisen kansainvälistymisen edistäminen.

Pohjois-Pohjanmaan liitto osallistuu Horisontti Eurooppa -ohjelman rahoittamaan Smart Era (SMART Community-led transition for Europe’s Rural Areas) -hankkeeseen. Siinä pureudutaan maaseutumaisten alueiden vähenevään ja vanhenevaan väestön, heikkenevien palveluiden ja pitkien etäisyyksien tuomiin haasteisiin. Hankkeen tavoitteena on turvata maaseutumaisten ja syrjäisten ja väestörakenteen muutoksesta kärsivien alueiden kilpailukykyä digitalisaatiota hyödyntäen. Tämä tapahtuu testaamalla ja kehittämällä digitaalisia infrastruktuureja  ja palveluita (toimivilla etäalustoilla) yrityksille ja kansalaisille osaamisen hallintaa. Digitaalisten yhteyksien ja palveluiden lisäksi tarvitaan myös paremmin kohdennettuja paikkakohtaisia toimenpiteitä, joita hankkeessa pilotoidaan Pohjois-Pohjanmaalla Alavieskan, Kalajoen ja Nivalan kunnissa. Alavieskan, Kalajoen ja Nivalan kunnat toimivat pilottialueina hankkeessa yritys- ja sidosryhmäyhteistyössä kehitettävällä alustatalouteen perustuvalle ratkaisulle, jonka tarkoituksena on parantaa maaseudun liikkuvuuden palvelujen saatavuutta alueella ja kohtauttaa paikallisia yrityksiä ja palvelujen tarvitsijoita. Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus ja menestyvät yrittäjät tulevat aktiivisesta ja koulutetusta väestöstä. Digitalisaatio mahdollistaa maaseutualueiden paremman pääsyn kansainvälisiin yritysyhteisöihin. Yhdessä maaseudun monipaikkaisen asumisen lisääntyvän trendin kanssa se mahdollistaa laajemmat ja osittain sijainnista riippumattomat työmarkkinat 1) houkutellakseen korkeasti koulutettuja työntekijöitä maaseudulle 2) uusien etätyöpaikkojen saamisen maaseudulta ja 3) mahdollistaa sijainnista riippumattoman digitaalisen yrittäjyys. Lisätietoja hankkeesta antaa Kv-asiantuntija Saija Tikkanen.

Pohjois-Pohjanmaan liitto on mukana Interreg Aurora -ohjelman rahoittamassa New North – Transport, Logistics and Security of Supply hankkeessa. Sen tavoitteena on kehittää kestävää liikennejärjestelmää pohjoisella alueella ja ottaa huomioon tulevaisuuden liikenteen mahdollisuudet. Hanke vastaa muuttuneeseen geopoliittiseen tilanteeseen läntisellä Barentsin alueella ja jatkaa alueen logistiikan kehittämistä aiemmissa liikennehankkeissa kerätyn tiedon pohjalta. Ensisijaisena tavoitteena on vahvistaa alueen toimijoiden välistä yhteistyötä ja parantaa pohjoisen alueen liikenneyhteyksiä sekä selventää tulevaisuuden teknologian hyödyntämismahdollisuuksia hankealueella. Lisätietoja hankkeesta antaa maakuntainsinööri Lauri Romppainen.

Pohjois-Pohjanmaan liitto on mukana Interreg Itämeri rahoittamassa EUSBSR PAC Tourism– hankkeessa, jossa edistetään Itämeri-strategian (EUSBSR) matkailun politiikka-alueen toimintaohjelman painopisteitä yhdessä Puolan Pomorskin alueen kanssa. Pohjois-Pohjanmaan liitto ja ja Puolan Pomorskin alue toimivat yhdessä toiminnan koordinaattoreina. Itämeri-strategian toimenpidesuunnitelmalla kehitetään koko Itämeren aluetta ja ratkaistaan yhteisiä ongelmia. Matkailun politiikka-alueen tavoitteena on vahvistaa vastuullisen matkailun kehittämistä Itämeren alueella, luoda verkostoja ja vahvistaa matkailutoimialan sidosryhmien välistä keskustelua. Lisätietoja asiasta antaa projektipäällikkö Anna-Maija Toivonen.

Eduskunnan pikkuparlamentissa järjestettiin 9.4.2024 Arktisuuteen liittyvä tilaisuus, josta voi lukea lisää täältä.
Tilaisuuden kutsu ja lisätietoa löytyy Itämeren komission sivuilta.


Kansainvälistymiskehityksen kannalta on tärkeää nostaa toimijoiden osaamistasoa, mikä tapahtuu koulutusten lisäksi edistämällä kansainvälisessä toiminnassa mukana olevien tahojen välistä vuorovaikutusta ja kokemusten vaihtoa.

Ylimaakunnallinen kansainvälinen toiminta keskittyy pitkälti Pohjois-Suomen maakuntien (Pohjois-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Lappi, Kainuu, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo ja Etelä-Savo ) väliseen yhteistyöhön, jossa tärkeä rooli on lähialueyhteistyöverkostoilla, Interreg ja muilla EU -ohjelmilla sekä Brysselin aluetoimistoilla. 

Lisätietoja:
Kansainvälisten asioiden päällikkö Hanna Honkamäkilä, puhelin 040 685 4040 (liiton sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@pohjois-pohjanmaa.fi)